info@habaneraquartet.com

Kako da prvi ples ne bude noćna mora

Prvi ples

Nikada nisam bila od onih devojaka koje žele venčanje iz bajke. Znate već kako to izgleda u filmovima? Mladoženja prezgodan, mlada prelepa, svi gledaju u njih i dive se njihovoj neodoljivoj lepoti i sreći. Ulaze na vrata, dimna zavesa oko njih, i počinje muzika… Oni plešu valcer i vreme staje… Ups, izgleda da sam ipak pomalo maštala o filmskom scenariju.

Kad malo bolje razmislim, ples je, kao i muzika, jezik svih nacija i celog sveta. Ono što ne možemo iskazati rečima, možemo najbolje pokazati muzikom i plesom. Možemo izraziti misli, emocije, doživljaj muzike na jedan izuzetan način.

 

Ples kroz istoriju

U prošlosti su skoro svi umeli da plešu, jer je ples bio jedna od poželjnijih veština, pa su ga u nekom trenutku čak uveli kao obavezan predmet u školama.

Zbog toga što je ples bio okarakterisan kao lepa i poželjna osobina, mnogi mladenci su počeli da koriste valcer na svojim venčanjima, kao uvodni ples.

Danas nema mnogo odraslih ljudi koji treniraju ples, ali se često odlučuju na časove plesa pre ceremonije, kako bi na što interesantniji način uveličali svoj važan dan.

 

Princ Hari i Megan Markl prvi ples

Ceo svet je sa nestrpljenjem očekivao venčanje princa Harija i Megan Markl. Za razliku od većine parova koji se uglavom odluče za spore numere i lagani prvi ples, Hari i Megan su sve iznenadili kada su izabrali pesmu Vitni Hjuston „I wanna dance with somebody“. Ovo definitivno nije standardna numera koju parovi koriste za prvi ples, ali princ je oduvek važio za buntovnika, što je pokazao i izborom partnerke.

 

Sami na podijumu ili uz podršku gostiju

Čitala sam da se u prošlosti nije praktikovalo da par sam pleše prvi ples. U vodiču za venčanja iz 1922. godine „Ettiquette“, Emili post preporučuje da se mladenci ne pridružuju plesu dok gosti prvi ne počnu da igraju. Njemu se nije posvećivala posebna pažnja i nije tretiran kao performans.

 

Biranje pesme za prvi ples

Mnogi mladenci se pre odlučuju za laganiji prvi ples, uz neku lepu baladu. Uz nju mogu da se opuste, njišu u ritmu, bez prethodnog plesnog iskustva. U nekom trenutku bi se i gosti pridružili i zaplesali sa mladencima. Postoje i oni parovi koji žele da naprave čitav performans na svom venčanju. Oni organizuju koreografe, pa čak i prijatelje kako bi napravili nezaboravan doživaljaj za sve prisutne. Koreograf može biti tu da ih nauči neki ples koji žele (valcer, tango, cha cha), ili da ih jednostavno usmeri ka nečemu modernijem i življem (disko, salsa).

 

Dodatni efekti za prvi ples

Skoro sam videla da je neki par u toku prvog plesa plesao kolo. Bilo je veoma zanimljivo, a onda su počeli da igraju uz disko, da bi na kraju završili sa tangom. Zaista je bilo raznoliko, ali ono što je upotpunilo doživljaj su bili veštački dim, konfete, prskalice i još mnogo nekih pomagala koje nisam ni uspela da vidim od uzbuđenja. Za neke parove i goste je to možda bilo previše, ali jedno veliko dete u meni je bilo oduševljeno.

Muzika uz prvi ples

Prisustvovala sam mnogim venčanjima i svako je imalo neki svoj lični pečat. Muzika koju su parovi birali svakako je zavisila od senzibiliteta upravo tih ljudi. Oni koji žele „kulturiška“ varijantu uvek biraju gudački kvartetsolo harfu ili neku klasičnu muziku sa CD plejera. Shvatila sam da se gosti mnogo više iznenade kada čuju gudački kvartet uživo, nego kada se ta muzika pusti „na plejbek“. Doživljaj je svakako jači, a mladenci se uvek više užive u taj prvi ples jer ih ponese muzika i energija koja se proizvodi pri slušanju uživo.

 

Mnogi budući mladenci posvećuju dosta vremena ovom fenomenu. Svako želi da mu taj dan bude poseban i urezan u memoriju, kako njihovu, tako i njihovih gostiju. Ukoliko je slučaj da par zna šta hoće, situacija je odlična, ali i ako nemaju ideju za svoj prvi ples, veoma lako se mogu pronaći idealna rešenja za sve.

Samo se treba dobro raspitati, a najvažnije je pratiti svoje želje i želje partnera i sve će ispasti savršeno, baš kao u bajci sa početka teksta.

 

Podeli post

Slični postovi

Venčanje na otvorenom

4 prostora za venčanje na otvorenom

Evo već je mart, i ja naravno već uživam u razgovorima o prolećnim haljinama, aperolu u kafiću sa drugaricama, šetnji dorćolskim kejom, uživanju u toplom vremenu i temi venčanje na otvorenom. Jedva sam  čekala predivno vreme, i trenutke kako uživam napolju, u nekoj bašti. Kad

Read More