info@habaneraquartet.com

Habanera - Gudacki kvartet

Haljina i triola. Korset i taman mol. Kožne pantalone i sinkopa. Ukomponovati ono što muzika jeste sa onim što nosimo na sebi je jedan od naših postulata. Da li ste znali da se između ove dve umetnosti može naći tako mnogo paralela?

 

Sam početak Habanere

Pre dvanaest godina, kada smo počinjale, trendovi su bili drugačiji, bile smo studentkinje i naučene kako bi trebalo da izgleda žena koja svira klasičan gudački instrument. Znate ono strašno pravilo da je uvek najbolje biti sasvim u crnom i elegancija potrebna za scenu je postignuta. Ali smo vrlo brzo shvatile da, samim tim što smo se okrenule drugim muzičkim žanrovima, možemo se poigrati i sa odevnim kombinacijama za nastupe. Ali tada još uvek ne tako smelo, mada sasvim shodno našim godinama, počecima i tadašnjem repertoaru.

Habanera - Gudacki kvartet

Sledeća faza „odrastanja“ u Habaneri je bila uniformisanost koja se ljudima dopadala i u koju smo zaista počele da ulažemo i novčano kako bismo sve izgledale isto ili makar slično i tako skretale pažnju sa svake od nas individualno na jednu zajedničku, homogenu celinu koja treba da odaje utisak jedinstvenosti i usklađenosti.

 

Tako smo volele ukrase za kosu koji su bili specijalno izrađivani za nas, pojaseve za struk, četiri iste košulje, tregere na belim košuljama, bluze sa šljokicama u ljubičastoj boji… To je sasvim sigurno bio početak igranja sa stilovima ali na drugačiji način od onoga čemu danas težimo.

Stil mora ispratiti svaku numeru koju izvodimo, prostor u kome nastupamo, priliku zbog koje smo tu.  Kada samo uzmemo u obzir da na repertoaru imamo pregršt dijametralno različitih žanrova izgleda nemoguće da odevna kombinacija odgovara svakoj numeri i svim ostalim parametrima. No iskustvo nas je naučilo da svečane haljine lelujaju savršeno uz brz tempo pesme „I need a hero“, a uske suknje do kolena daju prefinjeni, moderni šarm odlomcima iz Bizeove opere „Karmen“, kao da je kakva savremena adaptacija ove predstave u pitanju.

Naravno, kada izuzmemo repertoar, najvažnije nam je uvek bilo kakvu zamisao o događaju na kome nastupamo imaju naši klijenti – bilo da su to mladenci ili firma koja organizuje event. Na venčanjima je veoma često mladencima važno da se bojama uklopimo u dekoraciju prostora i dominantne boje tog događaja. Sam stil, u sklopu tih boja je naš izbor o kome odlučujemo na osnovu prostora gde se venčanje događa ( da li sviramo na otvorenom ili u zatvorenom prostoru ) i satnice kada se venčanje događa. Kada su u pitanju proslave firmi, volimo da se priklonimo bojama koje se nalaze na logu firme ili samoj želji organizatora u zavisnosti od prilike – drugačiji ćemo izbor napraviti ukoliko se radi o svečanoj večeri u odnosu na neki nastup na koktelu povodom seminara ili kongresa.

Kada je moda u pitanju, moramo napomenuti nedavnu saradnju sa domaćim dizajnerima i brendovima čije smo kreacije imale zadovoljstvo da ponesemo na jednom nastupu i time dočaramo koliko još talentovanih mladih žena ima na ovim prostorima koje predanim radom dostižu vrhunske rezultate. Mnogo hvala Tijana Žunić čije smo fantastične haljine nosile prilikom ovog fotografisanja.

Make up by Adriana Stojanović

Photo Credit by Emir Memedovski Photo Art Studio

Ove haljine možete naći u prodavnici P1 Concept Store

Naš razvoj i usavršavanje se nije dogodilo samo kada je u pitanju muzika. Sve je išlo paralelno, koliko i naše sazrevanje i veoma smo ponosne na sve prethodno kao i na sve što nam zajedno predstoji.

 

Podeli post

Slični postovi

Kako da prvi ples ne bude noćna mora

Nikada nisam bila od onih devojaka koje žele venčanje iz bajke. Znate već kako to izgleda u filmovima? Mladoženja prezgodan, mlada prelepa, svi gledaju u njih i dive se njihovoj neodoljivoj lepoti i sreći. Ulaze na vrata, dimna zavesa oko njih, i počinje muzika… Oni plešu

Read More

4 prostora za venčanje na otvorenom

Evo već je mart, i ja naravno već uživam u razgovorima o prolećnim haljinama, aperolu u kafiću sa drugaricama, šetnji dorćolskim kejom, uživanju u toplom vremenu i temi venčanje na otvorenom. Jedva sam  čekala predivno vreme, i trenutke kako uživam napolju, u nekoj bašti. Kad

Read More