info@habaneraquartet.com

Filmska muzika

filmska muzika

Filmska muzika je oduvek bila popularna na svim proslavama. Prosto je nemoguće zaobići neke klasike koje svi vole. Međutim, može ponekad i da zasiti… Ja na primer najviše volim kada čujem te filmske hitove u nekom neobičnom aranžmanu, da ga izvodi npr. neki zanimljivi instrumentalni sastav kao što je Habanera kvartet.

Ovako bi otprilike izgledala moja lista favorita za najlepše filmske numere:

Speak Softly, Love – Tema iz filma „Kum“ (1972)

Nova serija Squid Game (2021)

Nekome možda odbojna zbog scena koje nisu za svačije oči, ali definitivno jedna od najpopularnijih serija 2021. godine jeste ova Južno Korejska igra „Squid Game“. Poslušajte kako je Habanera Electric obradila muziku iz ove serije.

 

Flojd (1979)

Film „Nacionalna klasa“ je kultni jugoslovenski film, snimljen 1978. godine, a premijerno prikazan početkom 1979. godine, u režiji Gorana Markovića. Numera „Flojd“ iz ovog filma, definitivno je obeležila celu epohu. Pesmu je napisao Zoran Simjanović, tekst Marina Tucaković, a otpevao je legendarni Dado Topić.

 

Bolji život serija (1987)

Jedna od kultnih jugoslovenskih numera koju je izveo Dado Topić svakako jeste muzika iz serije „Bolji život“. Ova pesma neprevaziđenog teksta je vanvremenski hit baš zbog reči sa kojima se na balkanskim prostorima uvek možemo poistovetiti, nažalost.

 

Misirlou – Petparačke priče (1994)

Naziv pesme potiče iz grčkog jezika, a znači „Egipćanin“. Tarantino je, nakon što je čuo ovu numeru, rekao da pesma „baca rukavicu koju film sada mora da nadživi“.

 

Breave heart – muzika iz filma (1995)

Ovaj fantastičan soundtrack sastoji se od 77 minuta filmske partiture. Čak je bio nominovan za najbolju originalnu muziku na 68. dodeli nagrade Oskar 1996. ali je izgubio.

 

Soul Bossa Nova – Ostin Pauers (1997)

„Soul Bossa Nova“ je popularni instrumental, komponovan i prvi u izvedbi muzičara, impresarija i producenta Kvinsija Džonsa. Ova numera se pojavljuje u čak 3 fima Ostina Pauersa.

 

 

Ederlezi – Dom za vešanje (1988)

Remek delo Emira Kusturice je ostalo jedno od najvećih filmskih ostvarenja jugoslovenske kinematografije. Čini se da ne postoji osoba koja ne zna čuvenu Ederlezi iz ovog filma, a mi smo je u doba Korone snimile sa sjajnom operskom pevačicom Branislavom Podrumac.

Samo malo – Montevideo (2011)

Brza i svakako numera koja tera na đuskanje je i ova iz filma „Montevideo“. Sa zanimljivim i provokativnim tekstom, pesma kao da mami na ples. Robert Pešut poznatiji kao Magnifico napravio je totalni haos muzikom za „Montevideo“ i rekao da se pesma „Samo malo“ svira na svakoj svadbi, dok „Pukni zoro“ već nosi teret izmišljene legende.

 

Shallow – A star is Born (2018)

Pesma koja je potpuno zaludela sve koji su pogledali film „A star is born“, i osetili emociju između Gage i Bredlija. Numera je postala toliki hit da se izvodi skoro na svakoj manifestaciji, a kao po pravilu, svi je pevaju horski.

Sigurna sam da je muzika iz filmova uvek dobar izbor kada su u pitanju svečanosti ili razne žurke i proslave. Filmovi su remek dela koja će pamtiti mnoge generacije, a muzika je sigurno ona koja zauvek ostaje.

 

Podeli post

Slični postovi

Prvi ples

Kako da prvi ples ne bude noćna mora

Nikada nisam bila od onih devojaka koje žele venčanje iz bajke. Znate već kako to izgleda u filmovima? Mladoženja prezgodan, mlada prelepa, svi gledaju u njih i dive se njihovoj neodoljivoj lepoti i sreći. Ulaze na vrata, dimna zavesa oko njih, i počinje muzika… Oni plešu

Read More
Venčanje na otvorenom

4 prostora za venčanje na otvorenom

Evo već je mart, i ja naravno već uživam u razgovorima o prolećnim haljinama, aperolu u kafiću sa drugaricama, šetnji dorćolskim kejom, uživanju u toplom vremenu i temi venčanje na otvorenom. Jedva sam  čekala predivno vreme, i trenutke kako uživam napolju, u nekoj bašti. Kad

Read More