info@habaneraquartet.com

Kada pomislite na dvor, šta Vam prvo pada na pamet? Balovi, svečane haljine iz nekih davnih vremena, bajke, prinčevi i princeze…? Nas četiri smo se složile da smo sve najpre pomislile na muziku sa balova. Verovatno profesionalna deformacija ali činjenica jeste da je muzika bila ta koja je, odmah nakon važnih zvanica, ostavljala najvažniji utisak na jednoj manifestaciji na dvoru.

Poznat je i podatak da su mnogi veliki kompozitori iz vremena baroka i klasicizma bili prinuđeni da rade na dvorovima jer je zarada tamo bila daleko veća nego bilo gde, a imali su dovoljno vremena da komponuju ono što su želeleli i pored kompozicija koje su bile naručene od strane vladara, za određene svečanosti ili njihovo usavršavanje na nekom instrumentu. Naime, Haydn je veći deo svog života proveo kao glavni dvorski kompozitor porodice Esterhazi, Mozart je sa samo sedamnaest godina dobio posao dvorskog kompozitora u Salcburgu, a Handel bio kapelmajstor nemačkom princu Džordžu koji je kasnije postao kralj Velike Britanije i Irske.

 

Za naš jedini, Beli dvor, vezujemo činjenicu da je kralj Aleksandar I Karađorđević prvi srpski vladar koji je poželeo da sebi izgradi dvor i tako je ova građevina postala simbol jednog vremena i epohe u srpskoj istoriji. Beli dvor karakteriše i neobično bogat opus umetničkih dela koje krase njegove prostorije, kao i npr. nameštaj i mebl na foteljama koje datiraju još iz vremena Luja XVI, za koji je vlada Francuske nudila bogatstvo kako bi ga otkupila.

 

U današnje vreme poseta našem dvoru je otvorena za turiste kao i organizaciju određenih događaja koji, naravno, neće narušiti njegov izgled i reputaciju. U više navrata smo imale to zadovoljstvo da nastupamo u veličanstvenim prostorijama ovog zdanja, a poslednji put je događaj povodom koga smo nastupale bio organizovan na terasi dvora uz sjajnu atmosferu i predivnu zakusku, kao što, uostalom i dolikuje jednom dvorcu.

U pitanju je bila manifestacija koju je organizovao beogradski hotel Hyatt, a priređena za finansijske direktore svih Hyattovih hotela u svetu. S obzirom na međunarodni karakter događaja, odlučile smo se za inostrani repertoar sa svih strana sveta ali i jedan blok obrada domaćih pesama među kojima su bile i numere srpskog etno folka koje su se posebno dopale zvanicama.

 

Kulinarski umetnici hotela Hyatt su se potrudili da ostave sjajan utisak na goste pripremivši im gozbu karakterističnu za našu zemlju i srpske specijalitete u izobilju. A sa druge strane, čekali su ih i provereni delikatesi iz različitih svetskih zemalja kako bi svačiji ukus bio zadovoljen. Takođe, posebna poslastica za sve goste jeste bila upravo poseta kulturnom zdanju Belog dvora u čijim su prostorijama i njihovom obilasku mogli nesmetano da uživaju.

Naš zadatak je bio da muzikom upotpunimo ovo nesvakidašnje okupljanje uz koje se, prema rečima samog Event direktora hotela Hyatt, naša muzika savršeno uklopila. Kao i celokupna organizacija ovog događaja, kome su prethodili i drugi skupovi organizovani za goste, ovo veče na Belom dvoru je bilo svetsko, a uklopljeno u sjajan, istorijski ambijent neverovatnog zdanja jedinog pravog dvora koji imamo.

…Jer se tamo uvek osećamo kao princeze.

Hvala organizatorima na ukazanom poverenju, bila nam je čast.

 

Podeli post

Slični postovi

Kako da prvi ples ne bude noćna mora

Nikada nisam bila od onih devojaka koje žele venčanje iz bajke. Znate već kako to izgleda u filmovima? Mladoženja prezgodan, mlada prelepa, svi gledaju u njih i dive se njihovoj neodoljivoj lepoti i sreći. Ulaze na vrata, dimna zavesa oko njih, i počinje muzika… Oni plešu

Read More

4 prostora za venčanje na otvorenom

Evo već je mart, i ja naravno već uživam u razgovorima o prolećnim haljinama, aperolu u kafiću sa drugaricama, šetnji dorćolskim kejom, uživanju u toplom vremenu i temi venčanje na otvorenom. Jedva sam  čekala predivno vreme, i trenutke kako uživam napolju, u nekoj bašti. Kad

Read More