Filmska muzika

Square Nine Hotel, promocija serije, sa Draganom Bjelogrlicem

Muzika iz filmova je oduvek bila popularna na svim proslavama. Prosto je nemoguće zaobići neke klasike koje svi vole. Međutim, može ponekad i da zasiti… Ja na primer najviše volim kada čujem te filmske hitove u nekom neobičnom aranžmanu, da ga izvodi npr. neki zanimljivi instrumentalni sastav.

Ovako bi otprilike izgledala moja lista favorita za najlepše filmske numere:

Speak Softly, Love – Tema iz filma „Kum“ (1972)

Kompoziciju je napisao Nino Rota. Pesma je prvi put predstavljena kao instrumentalna tema u ovom filmu i svi su je zvali „ljubavna tema iz Kuma“. Najpopularnija verzija ove numere bila je pevača Endija Vilijamsa, koja je uspela da dogura do 34. mesta na Bilbordovoj listi „Hot 100“.

You’re The One That I Want – Briljantin (1978)

Najprodavanija pesma svih vremena u kategoriji dueta jeste „You’re the One That I Want“, koju su, u filmu „Briljantin”, otpevali Džon Travolta i Olivija Njutn-Džon.

Flojd (1979)

Film „Nacionalna klasa“ je kultni jugoslovenski film, snimljen 1978. godine, a premijerno prikazan početkom 1979. godine, u režiji Gorana Markovića. Numera „Flojd“ iz ovog filma, definitivno je obeležila celu epohu. Pesmu je napisao Zoran Simjanović, tekst Marina Tucaković, a otpevao je legendarni Dado Topić.

Beautiful Maria of my Soul (1992)

Jedna od najlepših filmskih numera je i „Beautiful Maria of my Soul“ iz ostvarenja „Kraljevi Mamba“. U filmu je Antonio Banderas napisao tu pesmu za svoju davno izgubljenu ljubav Mariju Riveiro. Pesma je nominovana za Oskara, međutim, te godine je numera iz animiranog filma „Aladin“ –  „A whole New World“ dobila priznanje. Banderas je tada odbio da peva uživo.

Misirlou – Petparačke priče (1994)

Naziv pesme potiče iz grčkog jezika, a znači „Egipćanin“. Tarantino je, nakon što je čuo ovu numeru, rekao da pesma „baca rukavicu koju film sada mora da nadživi“.

Breave heart – muzika iz filma (1995)

Ovaj fantastičan soundtrack sastoji se od 77 minuta filmske partiture. Čak je bio nominovan za najbolju originalnu muziku na 68. dodeli nagrade Oskar 1996. ali je izgubio.

Soul Bossa Nova – Ostin Pauers (1997)

„Soul Bossa Nova“ je popularni instrumental, komponovan i prvi u izvedbi muzičara, impresarija i producenta Kvinsija Džonsa. Ova numera se pojavljuje u čak 3 fima Ostina Pauersa.

One Upon A December – Anastasia, crtani film (1997)

Predivna numera koju svi znaju nastala je kao soundtrack za animirani film „Anastasia“. Pesma je nominovana za nagradu Zlatni globus za najbolju originalnu pesmu. Pesma i stihovi se provlače kroz crtani film, dva puta kao uspavanka i jednom kao cela numera.

Samo malo – Montevideo (2011)

Brza i svakako numera koja tera na đuskanje je i ova iz filma „Montevideo“. Sa zanimljivim i provokativnim tekstom, pesma kao da mami na ples. Robert Pešut poznatiji kao Magnifico napravio je totalni haos muzikom za „Montevideo“ i rekao da se pesma „Samo malo“ svira na svakoj svadbi, dok „Pukni zoro“ već nosi teret izmišljene legende.

Shallow – A star is Born (2018)

Shallow (''A Star Is Born")

Kada smo snimale ovu pesmu dok smo je probale i stavile na Instagram, vaše reakcije su bile divne i jedva smo čekale momenat da je snimimo i na živom nastupu! Shallow. Ljubav na prvu notu 🎶

Posted by Habanera Quartet on Понедељак, 10. јун 2019.

Pesma koja je potpuno zaludela sve koji su pogledali film „A star is born“, i osetili emociju između Gage i Bredlija. Numera je postala toliki hit da se izvodi skoro na svakoj manifestaciji, a kao po pravilu, svi je pevaju horski.

Sigurna sam da je muzika iz filmova uvek dobar izbor kada su u pitanju svečanosti ili razne žurke i proslave. Filmovi su remek dela koja će pamtiti mnoge generacije, a muzika je sigurno ona koja zauvek ostaje.